Комунальне підприємство “Керуюча компанія “Північна”

Із 1 травня 2019 року вводиться пеня за прострочення оплати за житлово-комунальні послуги

Із 1 травня 2019 року в Україні набула чинності остання частина Закону України "Про житлово-комунальні послуги", яка передбачає нарахування пені за несвоєчасну сплату послуг у розмірі 0,01% від суми боргу за кожен день прострочення, а також низку інших важливих змін.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Про це йдеться в статті 26 закону «Про житлово-комунальні послуги»

Зокрема, стаття 26 «Відповідальність за неналежне виконання договору» встановлює, що "У разі несвоєчасного здійснення платежів за житлово-комунальні послуги споживач зобов’язаний сплатити пеню в розмірі, встановленому в договорі, але не вище 0,01 відсотка суми боргу за кожен день прострочення. Загальний розмір сплаченої пені не може перевищувати 100 відсотків загальної суми боргу. Нарахування пені починається з першого робочого дня, наступного за останнім днем граничного строку внесення плати за житлово-комунальні послуги".

Водночас, закон визначає, що пеня не нараховується за умови наявності заборгованості держави за надані населенню пільги та житлові субсидії та/або наявності у споживача заборгованості з оплати праці, підтвердженої належним чином.

Варто зазначити, що при цьому пеня за несвоєчасне здійснення платежів за комунальні послуги може нараховуватися на ту суму заборгованості, що утвориться з моменту укладення відповідного договору про надання комунальних послуг, але не раніше 01.05.2019 року.

Шановні споживачі! Для уникнення непорозумінь та нарахування пені сплачуйте платежі за спожиті послуги вчасно!